Több... - NAP-RENDSZER ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZŐ IRODA

NAP-RENDSZER ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZŐ IRODA
  +36/30/212-3420
NAP-RENDSZER TERVEZŐ IRODA
Tartalomhoz ugrás


A válaszadáshoz rengeteg szempontot kell(ene) figyelembe venni: az épület méretét és hőveszteségét, a tájolást, a
magyar és az európai uniós szabványokat, az anyagi lehetőségeinket és még hosszan sorolhatnánk.Már önmagában annak eldöntése, hogy gázüzemű, modern fatüzelésű vagy valamilyen – ma oly divatos – klímabarát,energiatakarékos rendszert válasszunk-e, meghaladja a megrendelők többségének kompetenciáját. Jelenleg legalább 10-12 féle, különböző elven működő "hőelőállító eszköz" áll rendelkezésünkre a bemeneti oldalon, és ezekhez min. 8-10 fajta hőleadói rendszert választhatunk a másikon. És akkor még ott vannak ezek különböző kombinációi! Ráadásul egyre gyakoribb igény a klímatizálás, a gépi szellőztetés is, ezek a berendezések szintén képesek valamilyen szinten fűteni is amit figyelembe kell venni a tervezésnél.
Az épületgépészettel foglalkozó mérnökök sem tudják rávágni kapásból, hogy egy adott lakásba, házba, melyik a legjobb, leggazdaságosabb megoldás: ők is "csak" azt tudják hogyan kell kiszámolni, megtervezni egy adott épület esetén, hogy melyik megoldás a legkedvezőbb. Ehhez elviekben annyiféle tervet kell készíteni ahányféle műszaki megoldás ma rendelkezésünkre áll; sőt még ezek variációit is meg kell vizsgálni, és ekkor – és csak is ekkor – mondhatjuk tiszta lelkiismerettel megrendelőinknek: ezt vagy azt a kazánt, ilyen vagy olyan hőátadó rendszert válasszanak.
 Sokan úgy gondolják, érdemes megspórolni a tervezés díját, majd a Józsi 'bá - aki a szomszédban is csinálta - beszerel valamilyen fűtést.
25 év tapasztalatával mondom: ez bizonyul később a legdrágább megoldásnak. Persze semmi bajunk a tisztességes, minőségi munkát végző szakemberekkel, akik a tervek alapján elvégzik a kivitelezést.
 Gondoljunk bele: egy átlagos épület esetén 15-20%-a, igényesebb megoldásoknál 20-30%-a a teljes beruházási költségnek az épületgépészet - ez a leghétköznapibb, gázkazán/radiátor rendszer esetén is több milliós nagyságrendet jelent – és, ha nem is lesz jó? Számtalan olyan megbízást kapunk, amiben egy nem is régi rendszer hibáit kell orvosolni: sokat fogyaszt, penészedik a fürdőszoba, olajradiátor kell a gyerekszobába, hideg van stb, stb. Az átalakítás, felújítás kiadásai többszörösen meghaladhatják az előrelátó tervezés költségeit.
A jó tervezés bekalkulálja a később megvalósítani tervezett igényeket , sőt sokszor tartalmaz olyan, a jövőbeli fejlesztéseket megkönnyítő műszaki megoldásokat, amiről a megbízó nem is tudja, hogy egyszer majd, ha szükség lesz rá mennyivel egyszerűbbé, olcsóbbá teszi a később kialakítandó rendszert.
                                                                  
                                                                                                                                                          Bandy György
                                                                                                                                                      tervező

2080 Pilisjászfalu, Szt. István út 29.
Ügyvitel:
              ✉  domolki@nap-rendszer.hu
                +36/26/375-481
              ☏  +36/30/9340-040
Tervezés:
               bandy@nap-rendszer.hu
               +36/30/212-3420
Created with BandSoft 2020
NAP-RENDSZER ÉPÜLETGÉPÉSZETI TERVEZŐ IRODA
2080 Pilisjászfalu, Szt. István út 29.
Ügyvitel:
           ✉  domolki@nap-rendszer.hu
             +36/26/375-481
              +36/30/9340-040
Tervezés:
            bandy@nap-rendszer.hu
            +36/30/212-3420
Vissza a tartalomhoz