Töprengések - Nap-rendszer

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

 
 Szerkezetkész a ház, hogyan tovább? Milyen legyen a fűtés, kell-e tervező, vagy elég, ha találunk egy fűtésszerelőt? Milyen kazánt, energia hordozót válasszunk?
 
 A válaszadáshoz rengeteg szempontot kell(ene) figyelembe venni: az éghajlatot, a tájolást,  az épület méretét és hőveszteségét, a magyar és az európai uniós szabványokat, az anyagi lehetőségeinket és még hosszan sorolhatnánk.
 
Ma már önmagában annak eldöntése, hogy gázüzemű, vegyes tüzelésű, esetleg valamilyen – ma oly divatos – klímabarát, energiatakarékos rendszert válasszunk-e, meghaladja a megrendelők többségének kompetenciáját. Jelenleg legalább 10-12 féle, különböző elven működő "hőelőállító eszköz" áll rendelkezésünkre a bemeneti oldalon, és ezekhez min. 8-10 fajta hőleadói rendszert választhatunk a másikon. És akkor még ott vannak ezek különböző kombinációi! Ráadásul egyre gyakoribb igény a klímatizálás, a gépi szellőztetés is, ezek a berendezések szintén képesek valamilyen szinten fűteni is amit figyelembe kell venni a tervezésnél.
 
A szakemberek, épületgépészettel foglalkozó mérnökök sem tudják rávágni kapásból, hogy egy adott lakásba, házba, sportcsarnokba stb. melyik a legjobb, leggazdaságosabb megoldás: ők is "csak" azt tudják hogyan kell kiszámolni, megtervezni egy adott épület esetén, hogy melyik megoldás a legkedvezőbb. Ehhez elviekben annyiféle tervet kell készíteni ahányféle műszaki megoldás ma rendelkezésünkre áll; sőt még ezek variációit is meg kell vizsgálni, és ekkor – és csak is ekkor – mondhatjuk tiszta lelkiismerettel megrendelőinknek: ezt vagy azt a kazánt, ilyen vagy olyan hőátadó rendszert válasszanak.
 
Az épület terveit be kell adni az építésügyi hatóságoknak, a gázüzemű berendezések terveit a gázműnek, a vízellátás, csatornázás, a kémény stb. terveit a megfelelő hivatalnak, szolgáltatónak. Mivel a fűtési tervekre egyik hatóság sem kíváncsi (ez persze még önmagában nem baj!) ezért a legtöbben úgy gondolják: itt sokat lehet spórolni, majd a Józsi 'bá (aki a szomszédban is csinálta) beszerel valamilyen fűtést.
 
Most már sok év tapasztalatával mondom: többnyire ez bizonyul később a legdrágább megoldásnak. Persze semmi bajunk a tisztességes, minőségi munkát végző szakemberekkel (irodánk is sokukkal áll kapcsolatban), akik a tervek alapján elvégzik a kivitelezést.
 
Gondoljunk bele: egy átlagos épület esetén 10-15%-a, igényesebb megoldásoknál 20-30%-a a teljes beruházási költségnek az épületgépészet - ez a leghétköznapibb, hagyományos gázkazán/radiátor rendszer esetén is milliós nagyságrendet jelent – és, ha nem is lesz jó? Számtalan olyan megbízást kapunk, amiben egy nem is régi rendszer hibáit kell orvosolni: sokat fogyaszt, penészedik a fürdőszoba, olajradiátor kell a gyerekszobába, hideg van stb, stb. Az átalakítás, felújítás (ha még nem lenne itt az ideje) kiadásai többszörösen meghaladhatják az előrelátó tervezés költségeit.
 
A jó tervezés bekalkulálja a később megvalósítani tervezett igényeket , sőt sokszor tartalmaz olyan, a jövőbeli fejlesztéseket megkönnyítő műszaki megoldásokat, amiről a megbízó nem is tudja, hogy egyszer majd, ha szükség lesz rá mennyivel egyszerűbbé, olcsóbbá teszi a később kialakítandó rendszert.
 
 
                                                                                                                        Bandy György
                                                                                                                              tervező  
 
 

Ha kérdése van tegye fel a FÓRUM-on!
 
BandSoft© 2010-2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz