Korszerű fatüzelés - Nap-rendszer

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:    Pellet kazánok


A fatüzelés fejlődése egyre jobb hatásfokú berendezéseket, a mai igényeknek jobban megfelelő, már majdnem a gázkazán kényelmét nyújtó kazánokat hozott létre. A fatüzelésű berendezések közül a pellet és faapríték tüzelés igényli a legkevesebb üzemeltetési feladatot, így ezek biztosítják a legnagyobb komfortot.

A kazángyártók a fatüzelésű berendezések automatizálását - és a teljesítmény szabályzást is - a tüzelőanyag egységes méretűvé tételével oldották meg. A kazánban felhasznált pellet egy szabványosított mérethatárok közötti, előírt fűtőértékű, fából készült fűtőanyag. A tömörítési eljárás nagy előnye, hogy egy tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő.

Az automata pellet kazán környezet kímélő és kényelmes fűtési mód. A fűtőanyagot az épület egy megfelelően kialakított részében, pellet tartályban kell tárolni. A kazánt és a tárolót érdemes minél közelebb elhelyezni egymáshoz, de nagyobb távolságok és szintkülönbségek áthidalására is vannak megoldások.
 
A pellet tároló méretét az épület méretéhez képest kell kiválasztani. Az optimális méretű tartályt egy fűtési szezonban mindössze egy-két alkalommal kell feltölteni. A pellet kazánok a kazánnal egybeépített kisebb tartállyal is rendelhetők, melyek egy-két napra biztosítják a tüzelőanyag ellátást.

A modern berendezések füstgázrendszerébe épített lambdaszondák az égés a tüzelőanyag összetételének megfelelően vezérlik, így folyamatosan magas hatásfokot és alacsony szennyezőanyag kibocsátást biztosítanak. A berendezések teljesítményszabályozása viszonylag magas tartományban (33-100%) megoldott.
 
A pellet kazánokban keletkező hamu a tökéletes égés miatt sokkal kisebb mennyiségű, mint a hagyományos fatüzelésű berendezésekben. Jó minőségű pellet esetén a mennyisége a tüzelőanyag 1%-a. Egyes berendezéseknél az égőtér automatikus tisztítása is biztosított, így azok kézi beavatkozás nélkül is folyamatosan jó hőcserét és így jó hatásfokot biztosítanak.
 

Faelgázosító kazán


A faelgázosító kazán működési elve eltér a „hagyományos” égési folyamattól. A vegyes tüzelésű kazánokban a szabályozatlan égés miatt a tüzelőanyag ellángol, eközben az égéshő egy részét átadja a fűtővíznek, a többi a kéményen keresztül magas hőmérsékleten (4-500°C), elégetlen összetevőkkel együtt eltávozik. Emiatt a klasszikus szilárdtüzelésű kazánok hatásfoka 40-50%.

A faelgázosító kazánokban ezzel szemben egy másfajta égési folyamat zajlik le. Az égéstér felső felét megrakjuk fával. (Nem kell hasogatni, ami a tűztérbe befér, az el is ég.) Itt történik az égés első fázisa, mégpedig a levegő teljeskörű szabályozásával.
 
Egy automatika az előremenő víz hőfokának függvényében, részben mechanikus huzatszabályozással, részben ventilátoros levegőbefújással az optimális levegőmennyiséget jutatja az égőtérbe. Az égés folyamata azonban itt még nem ér véget. A füstgázokat - amelyekben még rengeteg éghető anyag van - egy kerámiatesten (katalizátoron) keresztül átvezetjük a kazán alsó terébe, ahol - mint egy gázláng - minden elég, ami még éghető a füstben. Ez a tökéletes égés 90% fölé emeli a kazán hatásfokát, tehát rendkívül energiatakarékossá teszi azt.
 
A kibocsátott égéstermék szennyezőanyag tartalma rendkívül kicsi, hőmérséklete legfeljebb 200 °C. A berendezésekben keletkező hamu a tökéletes égés miatt sokkal kisebb mennyiségű, mint a hagyományos fatüzelésű berendezésekben.
 
A kazán füstgázrendszerébe épített lambdaszonda az égést a tüzelőanyag összetételének megfelelően vezérli, így folyamatosan magas hatásfokot és alacsony szennyezőanyag kibocsátást biztosít.
 
 
 
Ha kérdése van tegye fel a FÓRUM-on!
 
 
 
BandSoft© 2010-2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz