Kondenzációs kazánok - Nap-rendszer

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:Kondenzációs kazán


Mitől olyan gazdaságos?
A különbség a hagyományos gázkazánhoz képest a füstgázban lévő hőenergia hasznosítása. A hagyományos égéssel működő kazánoknál a vízgőz, a benne lévő rejtett hővel együtt a füstgázzal eltávozik a kéményen keresztül. A kondenzációs kazánok egy plusz kompakt hőcserélővel rendelkeznek, amelynek célja, hogy az égéstermékben illetve annak vízgőz-tartalmában rejtett hő formában található hőenergia nagy részét visszanyerjük a fűtési rendszer javára.
 
Az égéstermék a visszatérő oldali hideg hőcserélő felületen lehűl, a benne lévő vízgőz kondenzálódik, vagyis gőzből folyadékká változik. Ez az átalakulás komoly hőleadással jár, ami több mint 11%-os visszanyerését jelenti annak a bevitt hőenergiának, ami a gáz elégetésekor keletkezik a kazánban.
 
A fentiek szerint plusz 11%, ún. kondenzációs hő adódik, ami 11,25 kWh hőenergiát jelent a metángáz egy köbméterének elégetésekor.
 
A füstgázból visszanyert hőmennyiség nagysága, illetve a keletkezett kondenzvíz mennyisége fordítottan arányos a berendezés üzemi hőmérsékletével. A kondenzációs technológia maximális alkalmazhatóságát (a leggazdaságosabb üzemelést) tehát az olyan fűtési rendszerekben találjuk meg, amelyekben a visszatérő fűtővíz hőmérséklete a lehető legalacsonyabb (padló-, fal- és mennyezetfűtés, megnövelt felületű radiátorok).
 
100% fölötti hatásfok?
 
Egy fűtőanyag energiatermelési képességét az égési folyamatban a fűtőértéke adja meg. A fűtőérték az egységnyi fűtőanyag (pl. 1 m3 gáz) égése során keletkezett hőmennyiség. A fűtőértéket felső és alsó fűtőértékre vonatkoztathatjuk: a felső érték az 1m3 gáz tökéletes elégésekor felszabaduló hőmennyiséget jelenti, feltételezve, hogy a füstgázban jelenlévő vízgőz rejtett hőjét is visszanyertük; az alsó érték pedig az 1m3 gáz elégésekor felszabaduló hőmennyiséget jelenti, feltételezve, hogy a füstgázban jelenlévő összes víz megmarad gőz halmazállapotúnak.
 
A két fűtőérték különbsége tehát a füstgázban lévő vízgőz kondenzációs hőértékéből adódik. Tekintve, hogy a hagyományos elven működő kazánokkal nem lehetett visszanyerni ezt a hőt - a gyártók mindig az alsó fűtőértékkel számoltak a kazánok hatásfokának kiszámításakor. Vagyis nem ismerték el veszteségként, hogy az égési folyamatba bevitt energia kb. 11%-a kizárólag az előbb említett 1,6 kg vízgőz keletkezésére fordítódik, és enélkül vették 100%-nak a bevitt energiát. Viszont most ugyanezt a vonatkoztatási alapot alkalmazva a kondenzációs kazánok esetén 100%-nál magasabb (akár 108%) hatásfokról beszélhetünk a kondenzációs hő visszanyerése miatt.
 

Ha kérdése van tegye fel a FÓRUM-on!
 
 
BandSoft© 2010-2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz