Hőszivattyú - Nap-rendszer

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:Hőszivattyú
 
A hőszivattyú tulajdonképpen egy fordítva működő hűtőgép. A hűtőszekrény a szekrény belsejéből szállítja el a hőt, majd ezt a hőt a hátul levő csőkígyón keresztül leadja a környezetének.

A hőszivattyú a környezet hőenergiájának hasznosításával képes fűteni, hűteni vagy meleg vizet előállítani. A hőszivattyú a működéséhez folyamatosan energiát (általában áramot) igényel. A rendszer hatékonyságát az ún. COP – számmal fejezzük ki, ami megmutatja, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hőenergia hányszorosa a működtetéséhez felhasznált energiának. Ebből következik, hogy nagyobb COP számú berendezések gazdaságosabban üzemeltethetőek. A COP érték természetesen függ a hőszivattyú műszaki kivitelezésétől is, de elsősorban attól, hogy mekkora hőmérséklet különbséget kell áthidalnia, azaz a hőforrás és a fűtési előremenő hőmérséklet különbségétől! A szivattyú COP értéke tehát az év során a hőforrás hőmérsékletének és a házban elvárt hőigénynek a változásával folyamatosan változik. Ezt a gyártók és a forgalmazók általában nem reklámozzák, hiszen a leghidegebb hónapokban a legkisebb a COP. Tehát, ha két különböző hőszivattyút hasonlítunk össze, nagyon fontos tisztázni, hogy a megadott értékek milyen feltételek mellett mérhetők.Egyébként a legkorszerűbb készülékek - ideális esetben – ma már 4-es, vagy annál is magasabb COP számmal bírnak, vagyis a befektetett villamos energia négyszeresét adják át hőenergiaként.
A hőszivattyúval előállított hőt hőcserélőn keresztül víz fűtőközeg felmelegítésére használjuk fel. Leggazdaságosabban az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereket lehet hőszivattyúval kivitelezni, mert annál nagyobb a hatékonyság, minél alacsonyabb az előremenő fűtővíz hőmérséklete. Tehát elsősorban a nagy hő átadó felületű sugárzó, konvenciós fűtésfajták (padló, fal, mennyezetfűtés, fan-coil fűtőtest) jöhetnek szóba.

Utólagos kivitelezéskor, felújításkor , ha radiátoros fűtőrendszerünk van a radiátorokat modern lapradiátorokra érdemes cserélni és a méretüket is meg kell növelni.
Mindezen feltételek pontos energetikai számításokat igényelnek, ezek hiányában nagyon drága és esetleg nem is elég meleget előállító rendszerünk lesz!

Ha kérdése van tegye fel a FÓRUM-on!
 
BandSoft© 2010-2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz